• Dorpsstraat 13
    5556VL Valkenswaard
  • T: 040-2960175
    F: 040-2960187
  • Uurtarief: € 175,- ex BTW *

Rechter blijf bij je leest?

Schat, ik ben éven naar de rechter…

De Rechtbank Noord-Nederland begint met een proef waarbij spreekuurrechters geïntroduceerd worden. Met de proef wordt onderzocht of ingewikkelde zaken voorkomen kunnen worden. Daarnaast wordt onderzocht of er, door het inzetten van spreekuurrechters, sneller een oplossing voor het probleem tussen partijen kan komen. De spreekuurrechter moet leiden tot snelle, mondelinge, laagdrempelige en minder dure rechtspraak. Acht spreekuurrechters gaan proberen om burgers of bedrijven in een gesprek tot een oplossing te laten komen. Als beide partijen er met bemiddeling door de rechter uitkomen, hoeft er geen vonnis worden uitgesproken en kunnen lange ingewikkelde procedures voorkomen worden. Mochten de partijen er niet samen uitkomen, dan wordt alsnog een vonnis uitgesproken. De proef zal een jaar duren, of tot er honderd zaken behandeld zijn.

Het idee om spreekuurrechters in te zetten, is bedacht door de rechter Ton Lennaerts. Hij vind dat een gesprek veel effectiever is dan het schriftelijk uitwisselen van stukken. In een gesprek met de partijen kan de rechter meteen om toelichting vragen, krijgt hij meteen een goed beeld van de situatie en kan hij beide partijen meteen adviseren over een mogelijke oplossing.

Zaken die in aanmerking komen voor de spreekuurrechters zijn: huurzaken, ontslagkwesties, consumentengeschillen, geldvorderingen, schades en burenruzies.

De kosten zullen voor beide partijen €39,50 bedragen en er komt in principe geen advocaat aan te pas.

Ondanks dat laatste vinden wij het een mooi initiatief. Wij denken dat het nut kan hebben. Enige voorzichtigheid is wel geboden. Een rechter hoort onpartijdig te zijn. Komt deze onpartijdigheid nu in het geding? Uiteindelijk zal de één of de ander met het gelijk in z’n zak naar huis gaan. En wat te denken van misslagen? Hoe zal dat worden opgelost? Wij denken dat naast dit (prijzenswaardige) initiatief meer aandacht moet komen voor de afdoening buiten rechte door advocaten. Die verplichting bestaat namelijk al. Er zou wellicht een soort beloningssysteem moeten komen voor zaken die buiten rechte worden afgedaan. Nu is dat vaak andersom. Hoe langer een advocaat bezig is met een zaak, hoe lucratiever dat voor hem (of haar) is. Dat maakt afdoening buiten rechte niet aantrekkelijk.

 


Donderdag 22 september 2016

Rechtsbijstandverzekeraars

Advoconomy legt zich specifiek toe op bijstand aan verzekerden van rechtsbijstandverzekeraars.   Dat kan op twee manieren: of de verzekerde wendt zich zelf tot ons, of de verzekeringsmaatschappij vraagt ons om bijstand voor de betreffende ...lees verder.

* In verband met de vereiste specialistische kennis in letselzaken hanteren wij een hoger tarief. Het uurtarief in letselschadezaken bedraagt € 225 ex btw per uur, welke kosten in rekening zullen worden gebracht bij de aansprakelijke verzekeraar.